Hoofdkantoor

In verband met de splitsing van ING Groep in ING Bank en ING Verzekeringen is het gebouw Amsterdamse Poort sinds september 2012 het hoofdkantoor van ING Bank en ING Groep. ING House is het hoofdkantoor van ING Verzekeringen.

Amsterdamse Poort

Het gebouw Amsterdamse Poort ligt in het hart van het gelijknamige winkelcentrum in Amsterdam-Zuidoost en werd ontworpen door het Amsterdamse Architectenbureau Alberts en Van Huut. De natuur die verbonden is met de organische architectuur was de inspiratiebron voor architect Ton Alberts. Een belangrijke eis voor het definitieve ontwerp was dat het gebouw de medewerkers een prettige werkomgeving moest bieden. Binnen de opdracht om een in technisch en organisatorisch opzicht doelmatig gebouw te ontwikkelen, stond daarom de menselijke maat centraal. Door de unieke vormgeving maakt het gebouw, ondanks het grote aantal mensen dat er werkt, geen massale indruk.

De tien torens zijn, in twee series van elk vijf, verbonden door een interne straat met een lengte van 350 meter. De torens variëren in hoogte van drie tot maximaal zes verdiepingen. De hellende wanden van de torens zijn karakteristiek voor het gebouw. Om deze te realiseren, werden – naast 2 miljoen normale – ook 600.000 bakstenen van 54 afwijkende formaten gefabriceerd. Diverse kleuren steen zijn in het gebouw verwerkt.

Water, planten en natuurlijke materialen spelen een belangrijke rol in het gebouw. De interne straat biedt door zijn lengte en lichtinval een mooie plaats aan veel schilderijen en beelden uit ING’s kunstcollectie en aan geïntegreerde kunst, zoals kunst in glas. De Engelse, Finse en Japanse tuinen maken onderdeel uit van de geïntegreerde kunst.

ING House

ING House is ontworpen door het Amsterdamse architectenbureau Meyer & Van Schooten. Het gestroomlijnde gebouw, gemaakt van geanodiseerd aluminium en glas, is geconstrueerd als een tafel met 16 stalen poten. De poten eindigen in cilinders die los op pinnen rusten in grote stalen blokken in de grond, een techniek die gebruikt wordt in de bruggenbouw.

Het gebouw is 28 meter breed, 138 meter lang en op het hoogste punt van de 10 verdiepingen 48 meter hoog. De totale oppervlakte van het terrein is 5.600 m2. ING House heeft een ontvangsthal, een auditorium met capaciteit voor 250 gasten, een foyer, restaurant, meer dan 800 m2 aan vergaderzalen en 160 parkeerplaatsen.

In het gebouw bevinden zich zes binnentuinen. Deze tuinen zijn ontwikkeld door landschapsarchitect Michael van Gessel en hebben elk een eigen thema. De tuinen vormen een geïntegreerd onderdeel van het gebouw en worden gezien als visuele hoogtepunten.

Op 16 november 1999 werd de eerste paal geslagen en op 16 september 2002 werd ING House officieel geopend door Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Willem-Alexander.

Terug naar boven