ING Collectie

... minuten lezen luister
<L CODE="C02"><em>Re: Society, 40 Years of ING Engaging with the Arts</em> (2014). Collectie-catalogus met hoogtepunten uit de internationale ING Collectie. </L>

Re: Society, 40 Years of ING Engaging with the Arts (2014). Collectie-catalogus met hoogtepunten uit de internationale ING Collectie.

In het kort

 • 10.000 kunstwerken.
 • Kunst wordt tentoongesteld in 550 ING-kantoren over de hele wereld.
 • Bewonderd door meer dan 52.000 medewerkers wereldwijd.
 • ING verzamelt hoofdzakelijk internationale en hedendaagse kunst van jonge en gevestigde kunstenaars met een verscheidenheid aan disciplines.
 • De collectie benadrukt de wederzijdse compilatie en samenhang tussen kunstenaars en groepen van verschillende landen.
 • Lokale conservatoren in België, Nederland, Polen en het Verenigd Koninkrijk.
 • ING heeft haar eigen expositieruimte in Brussel.

Kunst is niet alleen een essentieel onderdeel van de bedrijfsidentiteit van ING, maar kleurt bovendien de dagelijkse werkomgeving. Kunst is bij ING overal te vinden: in de gangen, werkkamers, vergaderzalen en restaurants. Voor veel medewerkers is het een voorrecht de kunst zo dicht om zich heen te hebben, het creëert een plek voor ontmoeting en inspiratie. Ook buiten de ING-kantoren is de kunst van ING te bewonderen. ING organiseert regelmatig tentoonstellingen of leent werk uit aan musea wereldwijd.

De ING Collectie heeft een sterk internationaal karakter en is mede door de geschiedenis, tradities en groei van ING in verschillende landen vertegenwoordigd. Interactie tussen de kunstwerken en hun omgeving is uitermate belangrijk. Bij het bepalen van de plaats van de kunstwerken wordt er rekening gehouden met de dialoog tussen de werken onderling en tussen de kunstwerken en de architectuur. Hierdoor kunnen bepaalde kenmerken worden benadrukt zodat de intentie van de kunstenaar optimaal tot zijn recht komt. De wereld van kunstenaars binnentreden via hun werk is een manier om een geest van openheid te creëren binnen een bedrijf.

Doelstellingen

 • Een plezierige werkomgeving creëren.
 • Een consistente en relevante collectie presenteren met de nadruk op kwaliteit.
 • Creatief denken stimuleren en bevorderen.
 • Platform creëren voor hedendaagse kunstenaars, door de organisatie van tentoonstellingen, het geven van bruiklenen en het produceren van publicaties
 • De collectie toegankelijk maken voor een zo breed mogelijk publiek.
 • Een inhoudelijke, maatschappelijke en stimulerende bijdrage leveren aan het hedendaagse beeldende kunstklimaat.
 • Het stimuleren van jong talent.

Verzamelbeleid

Na 40 jaar verzamelen is de collectie uitgegroeid tot een omvangrijke, internationale bedrijfscollectie. De collectie is de afgelopen jaren qua omvang kleiner geworden maar kwalitatief naar een hoger niveau getrokken.

ING draagt op een bescheiden wijze bij aan de ondersteuning van kunst en cultuur. Vanuit de Groep is hiervoor een actief en verantwoord kunst- en cultuurbeleid geformuleerd. Het beleid van de ING Groep Collectie is gericht op hedendaagse kunst van jonge en gevestigde kunstenaars. Het streven is om de samenhang tussen de kunstenaars (groepen) in de verschillende landen zo groot mogelijk te maken.

Geschiedenis

De geschiedenis van de ING Collectie begint in 1974 met de opening van een nieuw hoofdkantoor van de NMB (Nederlandsche Middenstands Bank) aan de Eduard van Beinumstraat in Amsterdam. Door verschillende fusies en overnames werden in de loop der jaren belangrijke collecties toegevoegd aan die van de NMB. Dat was bijvoorbeeld het geval toen de NMB fuseerde met de Postbank. Later fuseerde NMB Postbank Groep met Nationale-Nederlanden. Het bedrijf ging verder onder de naam ING (Internationale Nederlanden Groep). De ING Collectie Nederland was daarmee een feit. Internationaal was het bedrijf in beweging.

ING fuseerde in 1998 met Bank Brussel Lambert (BBL) en door overname van Barings Bank in 1995 en het verkrijgen van een meerderheidsbelang in ING Bank Slaski in 2001 werden er internationaal belangrijke collecties toegevoegd.

De reeds in oktober 2009 aangekondigde splitsing tussen bank en verzekeraar was aanleiding voor ING Art Management om de collectie opnieuw te herzien. ING Art Management heeft daarom de ING Groep Collectie verdeeld in een ING Bank Collectie en een Insurance Collectie.

Best practices

De collectie wordt getoond

 • Gewaardeerd door meer dan 52.000 medewerkers wereldwijd.
 • Medewerkers van ING mogen kunst voor hun eigen werkkamer of –ruimtes uitkiezen.

De collectie wordt verspreid

 • Tentoonstellingen en bruiklenen in diverse musea wereldwijd, waaronder het Pushkin Museum (Rusland), Museo Nacional Centro de Art Reina Sofia (Spanje), Thyssen Bornemisza (Spanje), Dallas Museum of Art (Verenigde Staten), Museum of Art Seoul (Zuid-Korea), Tel Aviv Museum of Art (Israël) en Louisiana Museum of Modern Art (Denemarken).
 • Publicatie van diverse catalogi: Uit de kunst van de Bank (1990), De ING Collectie, een selectie (1998), Art in the Office (2006), Realismo Olandese (2008), Real Photography Award (2008), Exhibition of the Golden Years of Dutch Painting (2009), Magic Realism, past toward contemporary (2012), Re: Society, 40 Years of ING Engaging with the Arts (2014)

De kennis wordt gedeeld

 • Art Management Services. De expertise die de afdeling Art Management sinds 1974 heeft opgedaan wordt ingezet voor relaties van Wealth Management, Private Banking en Commercial Banking. ING is de enige financiële instelling in Europa die een dergelijke, onafhankelijke kunst-adviesservice aanbiedt aan haar klanten.

De collectie dient als drijfveer

 • ING Real Photography Award. In 2007 lanceerde ING de grootste fotografieprijs ter wereld.
 • New Talent Photography Award. ING geeft pas afgestudeerden aan een Nederlandse Fotografie Academie de kans om zichzelf te positioneren bij en te presenteren aan een breed publiek.
 • ING heeft haar eigen expositieruimte in Brussel
 • Interactief collectiebeleid voor medewerkers
Terug naar boven