ING.com Veiligheid

Achtergrond

Met onderstaande algemene informatie hoopt ING eventuele zorgen over de veiligheid van internet, waaronder online-transacties, weg te nemen. Voor meer specifieke vragen kunt u contact opnemen met uw bank, tussenpersoon of ING-vertegenwoordiger.

ING stelt al het mogelijke in het werk om uw gegevens en transacties optimaal te beschermen. Bescherming van de gegevens van onze klanten is voor ons onderdeel van een goede bedrijfsvoering. Hoezeer wij ons ook inspannen, het internet brengt risico’s met zich mee. U kunt zelf een aantal maatregelen nemen om u te beschermen. Met onderstaande informatie hopen wij u daarbij van dienst te zijn.

Actuele veiligheidskwesties

We geven regelmatig nadere informatie over actuele veiligheidskwesties waarover wij van mening zijn dat u daarvan op de hoogte moet zijn. Dergelijke veiligheidsupdates vindt u terug op deze pagina.

Fraude met bankgaranties

Bij fraude met bankgaranties is er sprake van een zogenaamd beleggingsplan, waarbij wordt beloofd dat u in korte tijd zeer rijk kunt worden door bankgaranties te kopen van eersteklas banken als ING. De fraudeurs nodigen u uit mee te doen met hun plan, waarbij ze vertellen dat de bankgaranties met een korting worden gekocht en kort daarna met enorme winst weer doorverkocht worden.

Met ingewikkelde, officieel ogende, documenten doen de fraudeurs voorkomen alsof het beleggingsplan juridisch helemaal in orde is. Daarnaast vertellen ze onwaarheden, bijvoorbeeld dat de fondsen waarin u belegt, gedekt zijn door documentair krediet, een bankgarantie of andere garantiecertificaten afkomstig van de grootste banken ter wereld. Er wordt gesteld dat u een hoge winst kunt realiseren wanneer u een groot bedrag belegt. Maar zodra u het geld hebt overgemaakt, is het verdwenen, samen met de beleggingsmaatschappij.

Ga nooit in op dergelijke e-mails. Zij vormen onderdeel van fraudepraktijken en u zult nooit iets van het beloofde geld ontvangen.

Nepvacatures

Door middel van een nepvacature in een e-mailbericht, waarin oplichters zich uitgeven als vertegenwoordigers van bepaalde bedrijven, worden werkzoekenden uitgenodigd op een functie te solliciteren. Het blijkt hier echter om een vorm van witwassen te gaan. ING Groep is op geen enkele manier betrokken bij dergelijke wervingspraktijken.

Criminelen worden steeds geraffineerder, waardoor deze e-mails uw naam en andere persoonlijke gegevens kunnen bevatten. Hierdoor wordt het moeilijker vast te stellen dat het hier om fraude gaat.

Wanneer u dergelijke e-mails ontvangen, kunt u hier beter niet op reageren. Heeft u dat wel gedaan, dan kunt u overwegen dit te melden bij de politie.

“Phishing”

Phishing is een vorm van internetfraude waarbij officieel uitziende e-mailberichten worden verzonden die aan de hand van antwoordgegevens, links en logo lijken te zijn verzonden door banken, winkels, creditcardbedrijven etc. Dergelijke e-mails bevatten over het algemeen een link naar een nepwebsite, waar aan rekeninghouders wordt gevraagd hun naam en beveiligingsgegevens in te toetsen, onder het voorwendsel dat deze gegevens moeten worden geactualiseerd of gewijzigd. Zodra u deze gegevens hebt ingevoerd kunnen deze op legitieme websites worden gebruikt om geld van uw rekening af te schrijven.

Het is van groot belang dat u uiterst voorzichtig omgaat met e-mails waarin gevraagd wordt naar dergelijke informatie. Zie ‘Gang van zaken bij ING’ voor nadere informatie hierover.

Imitatie van ING-websites

ING zoekt het internet af naar namaak-websites, aangezien dit vaak de eerste stap is die door ‘phishers’ wordt gezet. Vervolgens werken wij samen met internationale instanties om deze websites zo snel mogelijk te laten afsluiten – soms zelfs al dezelfde dag waarop we dergelijke websites vinden.

Om uw phishing aanval te melden stuurt u een email naar ons security team.

Advanced Fee Fraud

U hebt wellicht al gehoord over “advanced fee fraud”, waarbij u via de e-mail grote sommen geld krijgt aangeboden en waarbij gevraagd wordt om een kleine vergoeding voor juridische kosten, om een rekening te openen of om douanerechten te betalen. Soms wordt gesteld dat het aangeboden geld afkomstig is van een loterij waar u nooit aan hebt mee gedaan. Soms ook wordt gezegd dat het geld op een overzeese rekening staat waar de rekeninghouder niet bij kan, en wordt u een percentage van het geld beloofd voor uw hulp. In alle gevallen wordt u verzocht een bepaalde vergoeding te betalen.

Ga nooit in op dergelijke e-mails. Zij vormen onderdeel van fraudepraktijken en u zult nooit iets van het beloofde geld ontvangen.

Wij waarschuwen u hiervoor omdat dergelijke criminelen soms ook de naam van ING of van dochterondernemingen van ING gebruiken als onderdeel van hun zwendelpraktijken.

Vastgoedfraude

Een bekende vastgoedzwendelaar plaatst online een advertentie voor een appartement op een hoogwaardige locatie tegen een heel redelijke prijs. Als u reageert, wordt u gevraagd een aanbetaling te doen, doorgaans via een niet-traceerbare wijze. De sleutel van het appartement krijgt u echter nooit.

Criminelen gaan steeds geraffineerder te werk. Zo staat een aantal van dit soort advertenties op websites die het eigen logo en gegevens van ING kopiëren, waardoor het lastiger is om ze te herkennen.

ING houdt zich niet bezig met de verhuur van appartementen. Als u zo’n advertentie ziet, neemt u dan alstublieft contact met ons op.
Mocht u al gereageerd hebben op een dergelijke advertentie en u bent geld kwijtgeraakt door deze fraude, neemt u dan contact op met de lokale politie.

Waarschuwing ING Investment Management – belangrijke informatie over fraudepogingen

ING Investment Management meldt dat haar ter ore is gekomen dat de naam ING Investment Management wordt gebruikt bij fraudepogingen. Het gaat hier om pogingen beleggers in het Verenigd Koninkrijk ertoe te brengen om cash te ruilen voor aandelen tegen gunstige prijzen.

In het Verenigd Koninkrijk bieden de juridische entiteiten van ING Investment Management, te weten ING Asset Management B.V. en ING Investment Management (UK) Ltd, uitsluitend vermogensbeheerdiensten aan institutionele klanten via discretionaire, separate mandaten of beleggingen in onze beleggingsfondsen. ING Investment Management biedt particuliere klanten geen diensten aan op het gebied van aandelenmakelaardij (brokerage). Wij benaderen geen individuele klanten met een aanbod om aandelen te kopen of te verkopen.

Voor meer informatie en/of advies, ga naar de website van ING Investment Management.

Gang van zaken bij ING

Van tijd tot tijd communiceert ING met haar klanten via de e-mail. Hoe kunt u weten of deze mails echt van ons afkomstig zijn of dat het hier om fraude gaat?

 • E-mails van ING zijn altijd op naam gesteld.
 • ING zal u nooit via een e-mail doorverwijzen naar een website waar u beveiligde informatie moet invoeren.
 • ING zal u nooit vragen om via e-mail gegevens te bevestigen.
 • ING maakt gebruik van moderne encryptie-technologie en legalisatiesystematiek waarmee transacties worden beveiligd. Deze verschillen per land, dus vraag uw ING kantoor van welke processen gebruikt wordt gemaakt.

Wanneer klanten twijfelen over bepaalde e-mails die zij (ogenschijnlijk) van ING hebben ontvangen, dienen zij met hun bank contact op te nemen.

Controle van websites

Klanten moeten zeker weten dat de website die zij bezoeken daadwerkelijk van ING is en dat dit een beveiligde site is.

Controleer of de website veilig is:

 • De URL begint met https://
  OF
 • Het applicatiescherm laat een SSL (Secure Sockets Layer) Library zien.

Bij https verschijnt er in de browser een icoon met een gesloten hangslotje zoals hieronder getoond.

Wanneer u klikt op het icoontje met het hangslot dan verschijnt er een beveiligingscertificaat. Dit certificaat laat zien wie de eigenaar van de website is; hier moet de naam van uw bank staat. Controleer of de gegevens en de rechtsgeldigheid kloppen.

Wij werken samen met bekende certificeringinstituten, zoals Verisign, GlobalSign en Thawte.

Wanneer klanten twijfelen over een website, dan dienen zij contact op te nemen met hun bank.

Beschermingsmaatregelen

Bescherm uw persoonlijke informatie

Uw rekeningnummer, klantnummer, PIN-code (wachtwoord), belangrijke data en identificatienummer kunnen toegang geven tot uw rekening. Schrijf deze gegevens nooit op in notitieboekjes en dergelijke, geef ze niet af aan anderen en noem ze niet in een e-mail. Vernietig documenten die persoonlijke informatie bevatten en ga zeer voorzichtig om met het invoeren van persoonlijke informatie op sociale netwerk sites op internet. Criminelen kunnen dergelijke informatie gebruiken om fraude te plegen. Vergeet niet dat bescherming van klantnummer, PIN-code, wachtwoorden, en beveiligingsgegevens uw verantwoordelijkheid is.

Bescherm uw computer

 • Installeer steeds de laatste software en patches om te voorkomen dat hackers of virussen uw computer kunnen binnendringen;
 • Installeer antivirus-software op uw computer en actualiseer deze regelmatig om uw computer te beschermen tegen virussen en om te voorkomen dat hackers Trojan-virussen op uw computer installeren.
 • Installeer en actualiseer anti-spyware software
 • Installeer en actualiseer persoonlijke firewalls
 • Maak alleen gebruik van programma’s van bekende, betrouwbare leveranciers.

Pas op voor spam

 • Gebruik een spam-filter om te voorkomen dat u dergelijke berichten ziet.
 • Beantwoord nooit een spam-bericht. Dat weet men dat uw e-mailadres gebruikt wordt en neemt de hoeveelheid spam alleen maar toe.
 • Wanneer u spam-berichten leest, realiseer u dan: wanneer een aanbieding te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook.

Nadere informatie

 • De US Federal Trade Commission geeft informatie hoe phishing-praktijken kunnen worden tegengegaan
 • De Anti-Phishing Working Group geeft statistische informatie over phishing en adviseert particulieren en bedrijven.


Terug naar boven